Яндекс.Метрика Анализ сайта climat.pp.ua

Заточування різального інструменту

Заточування різального інструменту

Навіть самий гострий інструмент приходить з часом до «кінця». На щастя тільки деякі з них, які називаються одноразовими приходять до свого «кінця» назавжди. Таким інструментам одна дорога — смітник. Для інших же інструментів можна продовжити життя, заточивши їх.

Щоб заточка була правильною і послужила подовше, необхідно знати певні правила заточування і дотримуватися їх. До цих правил належать такі поняття як кути заточування, правильна полірування, розташування заточувати інструменту.

Спочатку запамятаєте важлива умова: щоб ріжуча кромка була якомога більш гострою — сходяться поверхні повинні бути найбільш гладкими. Тепер звернемо увагу на кути заточування різних інструментів.

Заточення ножів проводиться під кутом в 20 — 30 градусів; ножиць — 45-60; стамеска 17-25; долото 30-40 градусів. При заточуванні інструментів потрібно обовязково дотримуватися ці параметри кутів. В іншому випадку заточка буде або неякісної або заточити, взагалі не вийде.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Якщо ж заточування проводиться не механічним шляхом, а за допомогою точильного верстата, тоді інструмент потрібно заточувати так, щоб рух заточувати кола було направлено за годинниковою стрілкою, так би мовити накочувалося на інструмент. Полірування ж відбувається по-іншому. Для полірування полірувальний круг повинен крутитися проти годинникової стрілки. Іншими словами коло повинен йти, тікати від інструменту.

Також врахуємо один технічний момент. Перед тим як заточувати будь-який інструмент він повинен бути очищений від будь-якого бруду або жиру. Бруд починає забивати структуру точильного каменю і всі зусилля, спрямовані на те, щоб заточити будуть зведені на «ні» або буде потрібно багато часу для заточування.

Що стосується задирок. Не потрібно допускати їх освіту, а вже тим більше залишати їх. Щоб прибирати задирки можна використовувати заточувальні кола все з меншою зернистістю. Також можна скористатися наждачним папером.

Якщо заточування проводиться механічним шляхом, тоді буде корисним зробити в місці заточення поглиблення, відповідне розмірам заточного круга і виробляти рух. Тоді обидві руки будуть вільні і можна направити більше зусиль та уваги на сам процес.

Щоб процес йшов веселіше заточувальний камінь необхідно періодично змочувати. Ножі ніколи не потрібно заточувати на високошвидкісних верстатах.

Застосовуючи такі прості правила, можна процес заточування зробити приємним і швидким, а результат буде радувати довго!