Яндекс.Метрика Анализ сайта climat.pp.ua

Енергозбереження на кухні

Енергозбереження на кухні

На кухні, дотримуючись нескладних правил і прийомів, можна економити вагома кількість енергії та коштів, а також викликати меншу шкоду для навколишнього середовища.

Енергозберігаючі прилади

Вагома економія енергії на кухні можлива вже завдяки придбанню енергозберігаючих кухонних приладів.

Газ більш зелений

Газові плити значно екологічніше порівняно з електроплитами, оскільки на електростанціях лише близько 34% спаленого палива перетворюється в електричний струм, а інші 2/3 нагрівають і забруднюють навколишнє середовище.

Пальник

Газовий пальник запалюйте після того, як поставили на плиту посуд з продуктами для приготування їжі, а не навпаки.

Вимикайте пальник, навіть якщо збираєтеся запалити її на «хвилинку».

Висота полумя

Готуйте їжу на мінімальній висоті полумя, а доводьте до кипіння на великому.

Кришка береже навколишнє середовище

При приготуванні їжі закривайте каструлі і сковорідки кришками відповідного діаметру. Без кришок «тікає» багато тепла і води, процес приготування їжі займає більше часу, і ви витрачаєте, набагато більше енергії.

Скло береже енергію

При покупці посуду віддавайте перевагу каструлях і сковорідок зі скляними кришками, щоб можна було спостерігати за приготуванням їжі без їх зняття і витрати енергії.

Зелені скороварки

Готуйте їжу в скороварках (пароварка) економлячи до 50% енергії і часу.

Чи не наливайте в них занадто багато води. Картопля та інші овочі не повинні плавати у воді, вистачає кілька сантиметрів води.

Нагар

Посуд з нагаром обумовлює близько 5% додаткових витрат енергії.

Оптимальне співвідношення посуду та їжі

Використовуйте посуд такого розміру, що відповідає кількості їжі. Якщо використовується занадто велику каструлю для маленької кількості їжі, то споживання електроенергії буде набагато, великим.

Оптимальна кількість води

Наливайте воду в каструлю або чайник відповідно до дійсними потребами! Надмірна кількість води при варінні картоплі, гречки, рису та ін — це також додаткові витрати енергії.

Якщо ж кипятимо половину або повністю повний чайник, щоб заварити чашку чаю або кави, то тим самим викликаємо багаторазовий перевитрата енергії та коштів на нагрів води.

Для електроплит

Плита повинна бути справна. Нагрівальні елементи з ськоламі і здуттями істотно гірше здійснюють свою функцію, тому що при недостатньому контакті конфорки з посудом відбувається втрата тепла, тому їх необхідно замінити.

Плита повинна бути чиста. Дуже забруднені нагрівальні елементи є причиною додаткових витрат струму.

Використовуйте каструлі та сковорідки з рівним дном, яке щільно лягає на нагрівальний елемент. Це дозволяє економити близько 5% енергії.

Якщо при помішуванні посуд ковзає з нагрівального елемента, то цей елемент не придатний для використання (в сенсі енергозбереження).